|
Регистрација | Пријави се!Попшица (Сврљиг)Попшица је мало брдско село на југоистоку Србије, ваздушном линијом око 20 километара северно од Ниша, другог града по величини у Србији. Ако се путује аутом село се налази око 15 км од Сврљига, а око 35 км од Ниша.

Село има око 150 домаћинстава, махом старачких. Налази се у подножју Сврљишких планина, на огранцима Калафата, Бабишта, и узвишења званог Циганска чука. Смештена је на левој обали Беле Топоничке реке, а кроз насеље протиче и Копајкошарска река која је лева притока Беле реке.

Попшица је богата водома а најпознатије извориште је Грло код базена званог Бањица.

У селу се налази манастир светог Арханђела, Пештерска пећина и базен са топлом водом по коме је село познато. Кроз Попшицу пролази магистрални пут Сврљиг-Ниш.

Данас је Попшица мало место са врло мало становника пошто се већина људи иселило и отишло трбухом за крхом. Кроз Попшицу тече Бела река, а у позадини се види брег Бршљаница где се налазе сеоски виногради.

У Сврљишком крају се игра коло Сврљишка руменка ...

У сврљишком селу Попшица налази се базен који је по много чему јединствен. Чиста термална вода са извором у самом базену непрекидно циркулише. Проточност је око 15 литара у секунди, а температура воде, која је константна током целе године, варира у опсегу од 20-22 Целзиуса.

Рекреативан базен је изграђен 1969 године. Димензије базена су 16 x 16 метара а дубина му варира од 0,5 метара до 2,0 метара. Базен се налази у природном окружењу, а 2002 године је почела изградња платоа поред базена, који може да послужи за сунчање и угоститељске делатности. У близини базена налази се село Пирковац и манастир Светог Архангела Гаврила.

Занимљиво је и то да поред манастира постоји извор свете воде и да је поток низводно од манастира, пун ракова и пастрмки, што потврђује потпуну еколошку исправност ове воде.

Због близине града Ниша и прелепе природе у Попшици се често одржавају извиђачке активности. Између осталог Извиђачко-оријентациони вишебој “Лола” о организацији истоименог извиђачког одреда.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming