|
Регистрација | Пријави се!Преконога (Сврљиг)Преконошка пећина

Преконошка пећина налази се у западном делу Сврљишких планина, 5км удаљена од Дервена, одакле је скоро немогуће ићи долином Преконошке реке па се из ње попети до пећинског отвора. Много је бољи пут преко села Преконога, од којега до пећине има око пола сата хода.

Од улаза 20 и више метара пећина иде паралелно са правцем слојева. С почетка је ниска и нема сталактита . Након тога пећина прелази у правац, ниска је тако да се само погнуто може кроз њу ићи.

Преконошка пећина је у време пионирских спелеолошких испитивања у Србији крајем 19. века сматрана за нашу најдужу и најлепшу пећину.

Вреди истаћи да рад Јована Цвијића о Преконошкој „пештери“ из 1891. представља камен темељац српске спелеологије и први научни рад о једној пећини у нас. Поред давања закључака везаних за саму генезу пећине, Цвијић је приложио и план и уздужни профил овог 400 м дугог геолошког објекта. „Званична“ дужина пећине, данас, стотинак година после Цвијића и осталих пионира српске спелеологије, према Спелолошком Атласу Србије, износи 435 м.

Преконошка пећина је раније била уређена за туристичке посете, али по већ устаљеном српском сценарију улаз у њу бива вандалски разваљен, накит ломљен и изношен а расвета девастирана. Данас је пећина отворена, али не и безбедна за посету лежерног туристе или радозналца.

Сталагмита има врло дебелих и високих. Многи од њих су постављани са таваном. Централни део сталагнита око отвора је кристаласт,а облога преко њега састављена је из белог аморфног калцијум-карбоната. Сви су сисасти и кратки, и у доњем пружању до својег највећег проширења.

У пећини су откривени трагови живљења најстаријег, палеолитског човека. Ово је прва пећина у Србији која је коришћена у туристичке сврхе.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming