|
Регистрација | Пријави се!Боговина (Бољевац)Боговинска пећина је заштићено природно добро 3.категорије. Својом дужином од преко 6000 метара, дуго је била најдужа пећина у Србији.

Једна је од најлепших пећина у Србији и један је од туристичких драгуља општине Бољевац. У 2008. години кренуло се са уређењем Боговинске пећине за туристичке посетепо пројекту професора др Раденка Лазаревића. Радови на уређењу Боговинске пећине су завршени 2013.године.

Уређено је 540 метара стазе која је уздигнута од речног корита и омогућава несметан приступ до најлепшихдворана пећине. У уређеном делу пећине издвајају се, по својој лепоти и богатству пећинског накита, посебно четри дворане:

Концертна дворана - где је северни зид дворане обложен монументалним украсима, са кубетом и саливима разних боја. Делује свечано и импозантно, а због акустичности добила је назив Концертна дворана. Пружа услове за одржавање музичких и литерарних садржаја.

Рударска дворана - налази се на тераси са десне стране речног канала. Посвећена је боговинским рударима.

Дворана киклопа - располаже обиљем накита претежно сталагитске скупине. Централно место заузиају Киклопи, по којима је дворана и добила име. Лево од Киклопа истиче се пећински стуб, раскошан, светлуцав и накинђурен, који је добио назива Влашка млада, а између Киклопаи Влашке младе један ниски сталагит, који личи на мајку са дететом у наручју.

Хајдучка дворана - добила је назив по сталагмиту румене боје, високом 10 м, чије је постољепречника 2 м и које симболизује Хајдук Вељка. Близу Вељка, из таме, изронила је верна и храбра сапутница -Чучук Стана.

У уређеном делу пећине постоји још десетак дворана пребогатих пећинским накитом, од којих се посебно истичу : Кристални светлуцави слапови, Чегар, Невеста, Палисада и др.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming