|
Registracija | Prijavi se!Bogovina (Boljevac)Bogovinska pećina je zaštićeno prirodno dobro 3.kategorije. Svojom dužinom od preko 6000 metara, dugo je bila najduža pećina u Srbiji.

Jedna je od najlepših pećina u Srbiji i jedan je od turističkih dragulja opštine Boljevac. U 2008. godini krenulo se sa uređenjem Bogovinske pećine za turističke posetepo projektu profesora dr Radenka Lazarevića. Radovi na uređenju Bogovinske pećine su završeni 2013.godine.

Uređeno je 540 metara staze koja je uzdignuta od rečnog korita i omogućava nesmetan pristup do najlepšihdvorana pećine. U uređenom delu pećine izdvajaju se, po svojoj lepoti i bogatstvu pećinskog nakita, posebno četri dvorane:

Koncertna dvorana - gde je severni zid dvorane obložen monumentalnim ukrasima, sa kubetom i salivima raznih boja. Deluje svečano i impozantno, a zbog akustičnosti dobila je naziv Koncertna dvorana. Pruža uslove za održavanje muzičkih i literarnih sadržaja.

Rudarska dvorana - nalazi se na terasi sa desne strane rečnog kanala. Posvećena je bogovinskim rudarima.

Dvorana kiklopa - raspolaže obiljem nakita pretežno stalagitske skupine. Centralno mesto zauziaju Kiklopi, po kojima je dvorana i dobila ime. Levo od Kiklopa ističe se pećinski stub, raskošan, svetlucav i nakinđuren, koji je dobio naziva Vlaška mlada, a između Kiklopai Vlaške mlade jedan niski stalagit, koji liči na majku sa detetom u naručju.

Hajdučka dvorana - dobila je naziv po stalagmitu rumene boje, visokom 10 m, čije je postoljeprečnika 2 m i koje simbolizuje Hajduk Veljka. Blizu Veljka, iz tame, izronila je verna i hrabra saputnica -Čučuk Stana.

U uređenom delu pećine postoji još desetak dvorana prebogatih pećinskim nakitom, od kojih se posebno ističu : Kristalni svetlucavi slapovi, Čegar, Nevesta, Palisada i dr.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming