|
Регистрација | Пријави се!



Илино (Бољевац)



Завичајна кућа вајарке Љубинке Савић - Граси

Кућа је саграђена крајем 19.века. Припадала је породици Савић до 1926.године, када је продата Општини Илинској. Реконструисана је у потпуности и претворена у Завичајну кућу вајарке Љубинке Савић - Граси, септембра 2009. године. Вајарка Љубинка Савић-Граси рођена је 1922. у селу Илино код Бољевца. Академију ликовних уметности и постдипломске студије завршила је у Београду, у класи професора Алојза Долинара.

Њен уметнички опус чине: скулптура жене и детета, портрети највећих умова и историјских личности у облику медаљона, плакета и као пуна пластика, неколико споменика и спомен обележја.

Најчешће је радила у гипсу, теракоти и бронзи. Излагала је на бројним изложбама у земљи и иностранству. Њена дела чувају се у нашим највећим музејима, културним и просветним установама, а од 2009. године, нека од њих су изложена и у њеном родном Илину. Умрла је у Београду, 1.децембра 1999.године.

Линк





Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.







© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming