|
Registracija | Prijavi se!Ilino (Boljevac)Zavičajna kuća vajarke Ljubinke Savić - Grasi

Kuća je sagrađena krajem 19.veka. Pripadala je porodici Savić do 1926.godine, kada je prodata Opštini Ilinskoj. Rekonstruisana je u potpunosti i pretvorena u Zavičajnu kuću vajarke Ljubinke Savić - Grasi, septembra 2009. godine. Vajarka Ljubinka Savić-Grasi rođena je 1922. u selu Ilino kod Boljevca. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završila je u Beogradu, u klasi profesora Alojza Dolinara.

Njen umetnički opus čine: skulptura žene i deteta, portreti najvećih umova i istorijskih ličnosti u obliku medaljona, plaketa i kao puna plastika, nekoliko spomenika i spomen obeležja.

Najčešće je radila u gipsu, terakoti i bronzi. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njena dela čuvaju se u našim najvećim muzejima, kulturnim i prosvetnim ustanovama, a od 2009. godine, neka od njih su izložena i u njenom rodnom Ilinu. Umrla je u Beogradu, 1.decembra 1999.godine.

Link

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming