|
Регистрација | Пријави се!Криви Вир (Бољевац)Манастир Лозица налази се у самом подножју ртањских обронака, лево од пута Зајечар – Параћин, на око три километра села Кривог Вира.

Манастирска црква посвећена је Св. Архангелу Гаврилу и на тај дан, 26. јула, овде се окупљају мештани обележавајући црквену славу. По гробљу, смештеном иза цркве, види се да је у питању био мушки манастир. Лозица је недовољно истражена па се не зна тачно време настанка манастира Лозице, пре свега јер није довољно истражена њена прошлост. Први пут је спомињан у турском попису 1455. године, када је у манастиру забележено присуство два духовника.

Обнављана је у два наврата, 1680. и 1850. године. Црква је моравског типа са осмостраним кубетом, зидана каменом и омалтерисана. Живопис је, како се претпоставља, из времена друге обнове цркве. Могуће је да се испод њега крије и старији.

Иконопис новијег датума, што се види из натписа: "намоловао Петар Манић, иконописац, 20.07.1980. Параћин“. Од 1980. године Лозица је под заштитом закона.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming