|
Registracija | Prijavi se!Krivi Vir (Boljevac)Manastir Lozica nalazi se u samom podnožju rtanjskih obronaka, levo od puta Zaječar – Paraćin, na oko tri kilometra sela Krivog Vira.

Manastirska crkva posvećena je Sv. Arhangelu Gavrilu i na taj dan, 26. jula, ovde se okupljaju meštani obeležavajući crkvenu slavu. Po groblju, smeštenom iza crkve, vidi se da je u pitanju bio muški manastir. Lozica je nedovoljno istražena pa se ne zna tačno vreme nastanka manastira Lozice, pre svega jer nije dovoljno istražena njena prošlost. Prvi put je spominjan u turskom popisu 1455. godine, kada je u manastiru zabeleženo prisustvo dva duhovnika.

Obnavljana je u dva navrata, 1680. i 1850. godine. Crkva je moravskog tipa sa osmostranim kubetom, zidana kamenom i omalterisana. Živopis je, kako se pretpostavlja, iz vremena druge obnove crkve. Moguće je da se ispod njega krije i stariji.

Ikonopis novijeg datuma, što se vidi iz natpisa: "namolovao Petar Manić, ikonopisac, 20.07.1980. Paraćin“. Od 1980. godine Lozica je pod zaštitom zakona.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming