|
Registracija | Prijavi se!Vlasina (Surdulica)Predeo izuzetnih odlika "Vlasina" se nalazi najvećim delom na teritoriji opštine Surdulica, a manjim delom na teritoriji opštine Crna Trava. Granicama prirodnog dobra u okviru prve opštine obuhvaćeni su delovi sledećih katastarskih opština: Vlasina Rid, Vlasina Okruglica, Vlasina Stojkovićeva, Božica, Klisura, Drajinci i Groznatovci, a u drugoj opštini je zahvaćen deo katastarske opštine Crna Trava.

Vlasinsko jezero je veštačko jezero, nastalo izgradnjom brane i akumulacije na mestu isticanja reke Vlasine iz Vlasinske tresave, a za potrebe hidroelektrane. Izgradnja brane je počela 1946., a završena je 1949. godine. Punjenje jezera je počelo 1949. godine, a izgradnja celog sistema i sve četiri hidroelektrane trajala je do 1958. godine. Visina brane je 31 m, dužina brane je 220 m i 5 m širina.

Vlasinsko jezero je jedinstveno po plovećim tresetnim ostrvima kojih ima od 100-300 od kojih odvajamo tri velika. Najveće plutajuće ostrvo zvano Mobi Dik široko je 200 a dugačko 400 metara, pravi gorostas, prekriveno je rastinjem mnogih vrsta trava, vrbom i brezom. Jedinstvena biljka na svetu koja raste na nekim od ovih ostrva je ljudožderka, koja je tako nazvana jer se hrani insektima.

Pored tresetnih plutajućih tu su i dva statična ostrva Dugi Del i Stratorija koja se nalaze na sredini jezera, i predstavljaju predivan ukras. Ostrva su prekrivena jelom i brezom pa su stanište mnogobrojnih vrsta ptica koje se mogu videti, a i sama ostrva su kao takva zaštićena prirodna staništa.

U daljoj prošlosti na mestu ovog jezera bila je Vlasinska tresava najveća u Srbiji sa mestimično vidljivom vodenom površinom. Usled subplaninske klime, pri niskim temperaturama vazduha, dolazilo je do isparavanja i oticanja vode, koja je akumulirala od padavina i priticala iz potoka sa ostalih brda. Zbog toga je najpre nastala močvara koja je zarašćivanjem i truljenjem organskog sveta preobraćena u tresavu. Mogu se videti i naslage treseta pored obale.


Legenda o „Crnom vodenom biku“

Nekada davno je u jezeru živeo „vodeni bik“ koji je često izlazio noću iz vode na obalu, pasao travu i ubijao goveda seljanima koja su oko jezera pasla travu.

Kako je poubijao mnogo goveda i zadavao seljanima veliki strah, neki kovač se dosetio da svom volu okuje rogove gvožđem i pusti ga da pase kraj jezera. Kad vodenjak izađe iz vode i polete ka kovačkom volu, ovaj ga probode okovanim rogovima te se vodeni bik vrati u jezero i više se nikad nije pojavio, već samo 1827. godine pred rusko-turski rat i srpsko-turski rat, kad se iz jezera čula rika bika da se tresla cela okolina, a iz vode su izbijali veliki mehuri (klaburci).

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming