|
Регистрација | Пријави се!Сириг (Темерин)Данашњи Сириг је настао на пустари Карловачке патријаршије 1927. године, од становника који су се доселили из Бођана и Вајске због поплава које је изазвао Дунав 1924. и 1926. године.

У 1927. години у Сириг је дошло 200 породица којима је додељена земља одузета аграрном реформом од српске православне цркве. Касније, 1929. и 1931. године, у Сириг се досељава још 25 породица добровољаца из села Соколац, из општине Пландиште у Банату. Те породице, које су из Лике биле колонизоване у Банат, морале су да напусте додељену им земљу, јер је њен власник добивши судски спор против државе вратио одузету земљу. Ове породице се насељавају дуж пута Сириг - Змајево, па тај део насеља и данас носи име Банатић.

У атару Сирига веома је плодно земљиште, а у близини насеља је Ченејска фарма, Пољопривредна добра Камендин и 7. јули. Од значајних фирми треба истаћи Водоремонт и Панакву које се баве бушењем и израдом бунара стандардних димензија и водозахвата у насељима, фабрикама и пољопривредним добрима.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming