|
Registracija | Prijavi se!Sirig (Temerin)Današnji Sirig je nastao na pustari Karlovačke patrijaršije 1927. godine, od stanovnika koji su se doselili iz Bođana i Vajske zbog poplava koje je izazvao Dunav 1924. i 1926. godine.

U 1927. godini u Sirig je došlo 200 porodica kojima je dodeljena zemlja oduzeta agrarnom reformom od srpske pravoslavne crkve. Kasnije, 1929. i 1931. godine, u Sirig se doseljava još 25 porodica dobrovoljaca iz sela Sokolac, iz opštine Plandište u Banatu. Te porodice, koje su iz Like bile kolonizovane u Banat, morale su da napuste dodeljenu im zemlju, jer je njen vlasnik dobivši sudski spor protiv države vratio oduzetu zemlju. Ove porodice se naseljavaju duž puta Sirig - Zmajevo, pa taj deo naselja i danas nosi ime Banatić.

U ataru Siriga veoma je plodno zemljište, a u blizini naselja je Čenejska farma, Poljoprivredna dobra Kamendin i 7. juli. Od značajnih firmi treba istaći Vodoremont i Panakvu koje se bave bušenjem i izradom bunara standardnih dimenzija i vodozahvata u naseljima, fabrikama i poljoprivrednim dobrima.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming