|
Registracija | Prijavi se!Šajkaš (Titel)Šajkača

Šajka znači galeb na ruskom jeziku, a Mesto Šajkaš, danas u opštini Titel, je rodno mesto kape šajkače. Šajkača je stara balkanska kapa koju su nosili Srbi iz dela Vojvodine koji se zove Šajkaška.

Nekada deo Vojne granice, Šajkaška je danas podeljena na četiri opštine: Titel, Žabalj, Novi Sad i Srbobran.

To je kapa koja se nosila i u delu Srema i bila je plave boje jer je simbolizovala nebo. NJen simbol, kao stare, autohtone kape jeste simbol galeba u letu, raširenih krila i to je tzv. slobodarska kapa.

Zbog te njene simbolike, kralj Milan Obrenović želeo je da upravo ta kapa zameni fes, koji je nošen u najvećem delu prekosavske Srbije. Šajkača je u Srbiju uvedena propisom iz 1870. godine. Konkretnim nazivom, kao šajkaška kapa, dakle kao deo nošnje šajkaških graničara, čije je vojničko odelo bilo narodno, nazvana je u propisu iz 1876. godine, kojim je naloženo da narodne starešine nose "šajkašku kapu", kakva je određena i za narodnu vojsku. Tako je kao kapa vojnika i nižih činovnika šajkača ubrzo prihvaćena.

Međutim mnogi tvrde da ova kapa potiče iz srca Šumadije ili centralne Srbije.

U vezi sa šajkačom ima i nespornih činjenica. NJena istorija proteže se do sredine 19. veka. Srbi su pre šajkače i šešira nosili crvene turske kape - fesove. Polovinom pretprošlog veka austrougarska vojska, kao i druge evropske vojske, shvatila je da šarene, nakinđurene uniforme koje su se do tada nosile nisu praktične, loše se uklapaju u okolinu i blato ih je za kratko vreme habalo, a neprijatelju su bile lako uočljive iz daljine.

Zato je, kaže predanje, austrougarskoj armiji napravljena nova uniforma. Kapa je bila šajkača. Nova uniforma se,međutim, nije dopala vladaru Francu Ferdinandu, pa je urađeno novo rešenje, a postojeće već sašivene uniforme je kupila Srbija u četvrt cene.

Poslastica u ovoj priči glasi: carsku austrougarsku vojsku, nekoliko desetina godina kasnije, srpska vojska „potukla“ je baš u tim, jeftinim uniformama.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming