|
Регистрација | Пријави се!Доњи Козји Дол (Трговиште)Село Доњи Козји Дол се налази у општини Трговиште. Општина Трговиште је удаљена од Врања 47 км.

Ово мало село има основну школу само за ђаке од првог до четвртог разреда, село има и цркву која се зове Преображење Господње а поред црке се налази и конак. Црква је изграђена за време владавине турака, пошто је тада било забрањено градити цркве, црква је грађена у шуми како то турци не би видели, а када је у потпуности била звршена шума око ње је посечена, а турци нису рушили већ изграђене цркве.

Седиште општине Трговиште је било у Доњем Козјем Дол-у, а доласком на власт КПЈ је пресељена у само језгро Трговишта где се налази и данас.

Село има асфалтни пут од самог центра Трговишта па све до цркве где се завршава, има и уличну расвету. Од самог центра трговишта удаљено је 2,5 км, могло би се рећи да је ово село рај за пензионере и викендаше.

Кроз село протиче река “Козодолка” са изузетно чистом и бистром водом, природа села је очаравајућа што ни једног посетиоца и посматрача неће оставити равнодушним.

У селу се од вајкада одржава сабор Преображење, 19 Августа, не може се са сигурношћу рећи али овај сабор постоји више од 500 година па све до дана данашњег, с тим што је од 2010 године прерастао у културну манифестацију под називом “ДАНИ ПРЕОБРАЖЕЊА” која се сваке године одржава од 17-19. августа. Ову манифестацију је 2013 године посетило преко 20000 људи, а програм манифестације је веома шаренолик тако да ће за сваког бити нешто интересантно. Долазе фоклорни ансамбли, рок, поп, и фолк звезде из Србије и региона. А традиционално је постало окупљање бајкера из свих делова Србије који долазе увек другог дана сабора.

Текст и фотографије: Слободан Ј. Стојковић

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming