|
Registracija | Prijavi se!Donji Kozji Dol (Trgovište)Selo Donji Kozji Dol se nalazi u opštini Trgovište. Opština Trgovište je udaljena od Vranja 47 km.

Ovo malo selo ima osnovnu školu samo za đake od prvog do četvrtog razreda, selo ima i crkvu koja se zove Preobraženje Gospodnje a pored crke se nalazi i konak. Crkva je izgrađena za vreme vladavine turaka, pošto je tada bilo zabranjeno graditi crkve, crkva je građena u šumi kako to turci ne bi videli, a kada je u potpunosti bila zvršena šuma oko nje je posečena, a turci nisu rušili već izgrađene crkve.

Sedište opštine Trgovište je bilo u Donjem Kozjem Dol-u, a dolaskom na vlast KPJ je preseljena u samo jezgro Trgovišta gde se nalazi i danas.

Selo ima asfaltni put od samog centra Trgovišta pa sve do crkve gde se završava, ima i uličnu rasvetu. Od samog centra trgovišta udaljeno je 2,5 km, moglo bi se reći da je ovo selo raj za penzionere i vikendaše.

Kroz selo protiče reka “Kozodolka” sa izuzetno čistom i bistrom vodom, priroda sela je očaravajuća što ni jednog posetioca i posmatrača neće ostaviti ravnodušnim.

U selu se od vajkada održava sabor Preobraženje, 19 Avgusta, ne može se sa sigurnošću reći ali ovaj sabor postoji više od 500 godina pa sve do dana današnjeg, s tim što je od 2010 godine prerastao u kulturnu manifestaciju pod nazivom “DANI PREOBRAŽENJA” koja se svake godine održava od 17-19. avgusta. Ovu manifestaciju je 2013 godine posetilo preko 20000 ljudi, a program manifestacije je veoma šarenolik tako da će za svakog biti nešto interesantno. Dolaze foklorni ansambli, rok, pop, i folk zvezde iz Srbije i regiona. A tradicionalno je postalo okupljanje bajkera iz svih delova Srbije koji dolaze uvek drugog dana sabora.

Tekst i fotografije: Slobodan J. Stojković

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming