|
Регистрација | Пријави се!Велуће (Трстеник)Манастир Велуће се налази између села Велућа и Риђевштице, на средини пута Крушевац – Трстеник. Манастир је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, подигнут је 1377. или 1378. године и задужбина је непознате властелинске породице. Стилом градње припада моравској школи. Око 1389. године, непознати ктитор је овај храм поклонио руском манастиру Свети Пантелејмон на Светој Гори, када црква добија живопис.

У непосредној близини манастира на територији села Велуће и Тоболац налазе се извори минералне воде који су од давнина познати по свом лековитом дејству, па се манастир Велуће често помиње као "изворска грађевина". Некада се звао Сребрница по оближњој реци, у којој се и дан-данас може наићи на по неког испирача сребра и злата.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming