|
Регистрација | Пријави се!


Сење (Ћуприја)Манастир Раваница

Манастир Раваница лежи у подножју Кучајских планина. Опасан зидом са седам кула овај манастир је вековима место ходочашћа али и симбол култа светог кнеза Лазара.

У њему и око њега су настале песме о боју на Косову, о Милошу Обилићу, Косанчић Ивану, а најлепше о кнезу Лазару и кнегињи Милици. Колико кнез Лазар значи Србима говоре и бројне похвале испеване њему у част, а најпознатија Јефимијина "Похвала кнезу Лазару" извезена је на црвеној свили златним концем, а намењена је за покров кивота светог кнеза Лазара.

На Видовдан, у уторак 15. јуна (по старом календару), 1389 године, пред велики бој на Косову, славни кнез Лазар обрати се својим војницима говорећи:

...."Бољи нам је подвиг смрти, неголи стидан и ропски живот ... да ускоро подвиг стваралачки примимо, да бисмо поживели вечно на небесима; именујмо себе војницима Христовим, страдалницима за веру, како бисмо се уписали у књигу живота".

И тог дана изгинуше српски војници и међу њима велики кнез Лазар. А према легенди његово тело Господ не предаде распадљивости, него га награди многим чудотворствима. Бајазит тело предаде неким монасима, те га они сахранише у цркви Светог Вазнесења у Приштини.

Данас, 620 година после косовског боја, мошти светог кнеза Лазара почивају у његовој задужбини, коју је подигао 1381. године, у манастиру Раваница. Мошти су услед великих пустошења неколико пута преношене да би се сачувале. Монаси су тело кнеза Лазара носили у Сентанреју, пред најтежом најездом Турака, затим у манастир Врдник, а за време другог светског рата пренеће га у Саборну цркву у Београду, да би након неколико деценија, 1989. године, коначно било похрањено у Раваници.

Манастир Раваница је женски манастир и о њему брину монахиње.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming