|
Регистрација | Пријави се!Докмир (Уб)Манастир у селу Докмир потиче из 15. века. Прецизнија истраживања указују да је манастир обновљен 1415. године, тако да се сматра да манастир потиче из ранијег периода. Сестринство манастира чине монахиње манастира Житомислић, које су побегле од ратних страхота.

Црква је обновљена 1734. а поново уништена исте године у земљотресу. Следеће године је поново обновљена и покривена шиндром.

У манастиру Докмир постојала је школа која је радила 8 година, све до 1788. када ју је запалио Махмуд-паша Бушатлија.

У другој половини XVIII века ту је живео Хаџи Рувим који је основао сликарску и дуборезачку школу. Један од његових ученика је био Петар Николајевић Молер, сликар и касније један од Карађорђевих војвода.

Манастир Докмир је једнобродна грађевина са кружном куполом изнад централног дела. У цркви су иконе са краја XVIII века.

Манастир је постао мирска црква 1837. и остао то до краја 20. века. Средином 1992. године после рушења манастира Житомислић у Херцеговини, сестре из овог манастира су се преселиле у Докмир са својим духовником оцем Јованом.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming