|
Регистрација | Пријави се!Новаци (Уб)Новаци је насеље у општини Уб у Колубарском округу. Према попису из 2002. било је 879 становника (према попису из 1991. било је 1067 становника). Најважније место је Црква Преспете Богородице подигнура 1857 год. Припада Колубарском управном округу. Површине је 17,7 квадратних километара, а надморске висине 119 метара.

Село се налази са обе стране реке Тамнаве која извире на југоисточним падинама планине Влашића. Укупна дужина њеног тока износи 78,5 км, а површина слива који на западу захвата ниске планине и побрђе, а на истоку брежуљке и равнице износи 929 квадратних километара.

Тамнава улази код Коцељеве у равницу, коју плави крајем пролећа и почетком лета. Тамнава понекад пресуши крајем лета и почетком јесени када воде има само по вировима. У долини Тамнаве и њене притоке Уба највећа насеља су Каменица, Коцељева и Уб.

У насељу Новаци живи 735 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 45,0 година (44,7 код мушкараца и 45,4 код жена). У насељу има 261 домаћинство, а просечан број чланова по домаћинству је 3,37.

Ово насеље је великим делом насељено Србима (према попису из 2002. године).


Црква Рођења Пресвете Богородице

На 49 км од Ваљева, односно 16 км од Уба и неких 500 м од регионалног пута УБ - Коцељева, у селу Новаци налази се Црква Рођења Пресвете Богородице, један од најстаријих и најлепших храмова Ваљевска епархије.

Црква Рођења Пресвете Богородице у Новацима је православни храм Српске православне цркве, Епархије Ваљевске, Намесништва Тамнавског. Црква се налази у селу Новаци, општина Уб, Колубарски округ. Храм је посвећен рођењу Пресвете Богородице које се слави 21. септембра (8. по Јулијанском календару). Једна је од најстаријих цркава у овом делу Србије.

Садашња црква изграђена је 1857. године. Поуздано се зна из историјских записа да је раније на том месту постојао манастир бар од 1727. године. Манастир је за време Првог српског устанка служио као складиште муниције и барута па је једном приликом у експлозији уништена ранија црква.

Црква Рођења Пресвете Богородице налази се у југоисточном делу села Новаци, 500 метара од регионалног пута Уб-Коцељева. Смештена је испод бивше црквене шуме изнад које је и једно од сеоских гробља. Удаљена је 16 км од градског насеља Уб, око 49 км од Ваљева, 46 км од Обреновца и око 76 км од Београда.

Црква је једнобродне основе са три полукружне апсиде, олтарском и певничком, пространим и високим наосом и припратом изнад које је галерија. Западним прочељем доминира висок звоник, складних пропорција. На западном и источним апсидалном зиду су постављене по две плитке нише. Црква је проглашена културним добром и тренутно се врше реконструкцијски радови од стране Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Унутрашње осликавање цркве радили су Матеја Ф. Гајтингер 1933. године и Андреј Биценко. Иконостас је рађен 1924. године.

(Аутор текста и фотографија: Биљана Митровић - Јовановић)

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming