|
Registracija | Prijavi se!Novaci (Ub)Novaci je naselje u opštini Ub u Kolubarskom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 879 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1067 stanovnika). Najvažnije mesto je Crkva Prespete Bogorodice podignura 1857 god. Pripada Kolubarskom upravnom okrugu. Površine je 17,7 kvadratnih kilometara, a nadmorske visine 119 metara.

Selo se nalazi sa obe strane reke Tamnave koja izvire na jugoistočnim padinama planine Vlašića. Ukupna dužina njenog toka iznosi 78,5 km, a površina sliva koji na zapadu zahvata niske planine i pobrđe, a na istoku brežuljke i ravnice iznosi 929 kvadratnih kilometara.

Tamnava ulazi kod Koceljeve u ravnicu, koju plavi krajem proleća i početkom leta. Tamnava ponekad presuši krajem leta i početkom jeseni kada vode ima samo po virovima. U dolini Tamnave i njene pritoke Uba najveća naselja su Kamenica, Koceljeva i Ub.

U naselju Novaci živi 735 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 45,0 godina (44,7 kod muškaraca i 45,4 kod žena). U naselju ima 261 domaćinstvo, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,37.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine).


Crkva Rođenja Presvete Bogorodice

Na 49 km od Valjeva, odnosno 16 km od Uba i nekih 500 m od regionalnog puta UB - Koceljeva, u selu Novaci nalazi se Crkva Rođenja Presvete Bogorodice, jedan od najstarijih i najlepših hramova Valjevska eparhije.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Novacima je pravoslavni hram Srpske pravoslavne crkve, Eparhije Valjevske, Namesništva Tamnavskog. Crkva se nalazi u selu Novaci, opština Ub, Kolubarski okrug. Hram je posvećen rođenju Presvete Bogorodice koje se slavi 21. septembra (8. po Julijanskom kalendaru). Jedna je od najstarijih crkava u ovom delu Srbije.

Sadašnja crkva izgrađena je 1857. godine. Pouzdano se zna iz istorijskih zapisa da je ranije na tom mestu postojao manastir bar od 1727. godine. Manastir je za vreme Prvog srpskog ustanka služio kao skladište municije i baruta pa je jednom prilikom u eksploziji uništena ranija crkva.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice nalazi se u jugoistočnom delu sela Novaci, 500 metara od regionalnog puta Ub-Koceljeva. Smeštena je ispod bivše crkvene šume iznad koje je i jedno od seoskih groblja. Udaljena je 16 km od gradskog naselja Ub, oko 49 km od Valjeva, 46 km od Obrenovca i oko 76 km od Beograda.

Crkva je jednobrodne osnove sa tri polukružne apside, oltarskom i pevničkom, prostranim i visokim naosom i pripratom iznad koje je galerija. Zapadnim pročeljem dominira visok zvonik, skladnih proporcija. Na zapadnom i istočnim apsidalnom zidu su postavljene po dve plitke niše. Crkva je proglašena kulturnim dobrom i trenutno se vrše rekonstrukcijski radovi od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Unutrašnje oslikavanje crkve radili su Mateja F. Gajtinger 1933. godine i Andrej Bicenko. Ikonostas je rađen 1924. godine.

(Autor teksta i fotografija: Biljana Mitrović - Jovanović)

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming