|
Registracija | Prijavi se!


Donje Nerodimlje (Uroševac)Poreklo stanovništva sela Donje NERODIMLJE (Uroševac)

Prema studiji „Kosovo“ Atanasija Uroševića. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

Selo je u planinskom podnožju na neogenoj jezerskoj terasi od 640-660 m, jugoistočno od G. Nerodimlje. Drugi, manji deo sela, mahala Baljić-Božović, leži s druge strane Nerodimke, u planinskom podnožju, na udaljenosti od preko 2 km od glavnog dela sela.

Osim mahale Baljića ili Božovića, koja se, kako videsmo, nalazi s druge, severne, strane Nerodimke i na udaljenosti od preko 2 km, selo je na okupu. Taj glavni deo sela se deli na tri mahale (Koljakovska, Bugarska i Parlića mahala), čiji su nazivi po najvećim rodovima u njima.

Selo je postalo za turske vladavine na ataru Gornje Nerodimlje.

Starinaca u selu nema, ali najstariji doseljenici znaju da su im preci zatekli selo kao čiflik.

Rodovi:
– Koljkovi (2 k., Sv. Kirik i 11 k. u islamu). Doselili se krajem 18. veka iz Kolč-Sela u Podrimi. Od dvojice sinova njihovog pretka Janka, koji se tu doselio, stariji je (Mirko) ostao u pravoslavlju, a mlađi (Stanko), koji još nije bio oženjen, oko 1820. je dobrovoljno prešao u islam, nazvao se Alit i docnije ušao u fis Krasnić. 1931. je starac Sali (70 godina) bio u trećem pojasu od poislamljivanja svoga pretka (Stanko-Alit, Malić, Sali).
– Bugari (10 k., Mitrovdan). Doseljeni posle Koljkovih iz Đermana (Slavište).
– Parlići (7 k., Sv. Nikola). Doseljeni krajem 18. veka iz Vranića u Podrimi da izbegnu „krv“, što su ubili nekog „Turčina“. Jedan od unuka doseljenog im pretka, Stepa, bio je, kažu, dželat u Jašar paše Prištinskog (oko 1830).
– Kovačevi (3 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Doselili se kao pravoslavni s Parlićima iz Mušutišta u Podrimi. U islam su prepši u isto vreme kad i Koljkovi. Jedan su rod s pravoslavnim Kovačevićima u Štimnji. Starac Zeka od 80 godina 1931. je bio u trećem pojasu od svoga pretka koji je prešao u islam (Rustem, Avdulj, Zeka).
– Koštanjevčani (4 k.), od fisa Sopa, preseljeni iz Koštanjeva u Siriniću oko 1875.
– Murtini (2 k.), poarbanašeni Turci. Preselili se iz roda Odžovita u Plešini oko 1870.
– Rušitovi (3 k.), od fisa Gaša. Preseljeni iz Jezerca oko 1860.
– Baljić (16 k.), od fisa Kastrata. Doseljeni iz Skadarske Malesije krajem 18. veka.
– Božović (5 k.), poislamljeni i poarbanašeni Srbi. Živeli su u glavnom delu sela sve do „poturčivanja“, pa tek potom, u prvoj polovini 19. veka, prešli preko Nerodimke u mahalu Baljića. Nepoznate su starine: „bili Srbi Linguri“. Ušli su u fis Hot.
– Todorović (1 k.). Doseljeni 1928. od Bileće u Hercegovini. Žive u mahali Baljića.

IZVOR: SANU, Srpski etnografski zbornik, knjiga LXXVIII, Odeljenje društvenih nauka, Naselja i poreklo stanovništva, knjiga 39, ATANASIJE UROŠEVIĆ: KOSOVO, IU “Naučno delo“, Beograd, 1965. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Tekst poslao: Milorad RistićDodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming