|
Регистрација | Пријави се!



Слатина (Чачак)



Слатинска бања

Слатина се налази у регији Западног поморавља и припада подручју града Чачка. Слатинска бања је удаљена 17.километара од Чачка. Кроз ово место протиче река Дачинац, на којој се налази термална зона где су и извори лековите минералне воде. Надморска висина на којој се налази Слатинска бања износи 275 м. Температура воде је 16,8 степени, а суви остатак 0,6600 гр/л. Увршћена је у ред сумпоровитих вода које имају карактер слабих алкалних салиничних вода. Благо је радиоактивна 7,5 емана/л, а киселост износи 7,5.

Анализом воде утврђено је да она припада категорији минерализованих, алкалних, сулфидних и хлоридних минералних вода. Хемијском анализом утврђено је да ова вода садржи од катјона: натријум, калијум, литију, калцијум, магнезијум, стронцијум и манган, а од ањона: хидрокарбонат, хлорид, бромид, јодид, флорид, фосфат, од колоидно растворених оксида силицијум диоксид, алуминијум оксид, гвожђе оксид, метаборну киселину и од гасова слободни угљен диоксид и слободни водоник сулфит. По свом саставу вода се може користити у балнеотерапијске сврхе и то за купање уз претходно додавање топлоте до одговарајуће температуре. Индикације за лечење: болести локомоторног апарата, хронични инфламаторни реуматизам, екстраартикуларни реуматизам, последице трауме и кожна обољења.

Линк





Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.







© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming