|
Registracija | Prijavi se!Slatina (Čačak)Slatinska banja

Slatina se nalazi u regiji Zapadnog pomoravlja i pripada području grada Čačka. Slatinska banja je udaljena 17.kilometara od Čačka. Kroz ovo mesto protiče reka Dačinac, na kojoj se nalazi termalna zona gde su i izvori lekovite mineralne vode. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 m. Temperatura vode je 16,8 stepeni, a suvi ostatak 0,6600 gr/l. Uvršćena je u red sumporovitih voda koje imaju karakter slabih alkalnih saliničnih voda. Blago je radioaktivna 7,5 emana/l, a kiselost iznosi 7,5.

Analizom vode utvrđeno je da ona pripada kategoriji mineralizovanih, alkalnih, sulfidnih i hloridnih mineralnih voda. Hemijskom analizom utvrđeno je da ova voda sadrži od katjona: natrijum, kalijum, litiju, kalcijum, magnezijum, stroncijum i mangan, a od anjona: hidrokarbonat, hlorid, bromid, jodid, florid, fosfat, od koloidno rastvorenih oksida silicijum dioksid, aluminijum oksid, gvožđe oksid, metabornu kiselinu i od gasova slobodni ugljen dioksid i slobodni vodonik sulfit. Po svom sastavu voda se može koristiti u balneoterapijske svrhe i to za kupanje uz prethodno dodavanje toplote do odgovarajuće temperature. Indikacije za lečenje: bolesti lokomotornog aparata, hronični inflamatorni reumatizam, ekstraartikularni reumatizam, posledice traume i kožna oboljenja.

Link

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming