|
Регистрација | Пријави се!Раковац (Бујановац)Од Бујановца три километра североисточно, а јужно од Врања 13 км – од Београда 370 км – тик уз аутопут Београд - Скопље - Солун - Атина, налази се – Бујановачка Бања.

Извори овог природног лечилишта, налазе се на само 395 метара надморске видсине, у подножју села Раковац, због чега је дуго носило назив – Раковачка Бања.

Лековите воде Бујановачке Бање спадају у категорију натријум-хидрокарбо-натних, флуороидних, сулфатних и угљено-киселих хипотерми (43°C).

Користи се као терапијско средство купањем у базену или кади или орошавањем, а употребљава се и лековито блато (пелоид). Бујановачка Бања је врло лековита и корисна бања.

Иако постоје основе за тврдњу да су топле воде ове бање коришћене још у доба старих Римљана, а затим и у средњем веку – у турско доба називана је Караман бања (Црно блато) и Бивол бања – она спада у најмлађа природна лечилишта у Србији.

Наиме, тек шездесетих година XX века извршена су детаљна испитивања лековитости њене воде и, потом, почело је уређивање, најпре, сезонског бањског насеља.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming