|
Registracija | Prijavi se!Rakovac (Bujanovac)Od Bujanovca tri kilometra severoistočno, a južno od Vranja 13 km – od Beograda 370 km – tik uz autoput Beograd - Skoplje - Solun - Atina, nalazi se – Bujanovačka Banja.

Izvori ovog prirodnog lečilišta, nalaze se na samo 395 metara nadmorske vidsine, u podnožju sela Rakovac, zbog čega je dugo nosilo naziv – Rakovačka Banja.

Lekovite vode Bujanovačke Banje spadaju u kategoriju natrijum-hidrokarbo-natnih, fluoroidnih, sulfatnih i ugljeno-kiselih hipotermi (43°C).

Koristi se kao terapijsko sredstvo kupanjem u bazenu ili kadi ili orošavanjem, a upotrebljava se i lekovito blato (peloid). Bujanovačka Banja je vrlo lekovita i korisna banja.

Iako postoje osnove za tvrdnju da su tople vode ove banje korišćene još u doba starih Rimljana, a zatim i u srednjem veku – u tursko doba nazivana je Karaman banja (Crno blato) i Bivol banja – ona spada u najmlađa prirodna lečilišta u Srbiji.

Naime, tek šezdesetih godina XX veka izvršena su detaljna ispitivanja lekovitosti njene vode i, potom, počelo je uređivanje, najpre, sezonskog banjskog naselja.


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming