|
Регистрација | Пријави се!Мијачи (Ваљево)МАНАСТИР ПУСТИЊА

Западно од Ваљева уз реку Јабланицу, на око 3 км од села Поћуте налази се манастир Поћуте са црквом посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице.
Изнад улазних врата налази се драгоцен ктиторски натпис који говори да је храм посвећен Ваведењу Богородице, у целини осликан у периоду од 15.марта до 25.јуна 1622.године, а претпоставља се да је црква манастира Пустиње подигнута почетком 17.века. Манастиркоји је подигао јеромонах Јоаким, доста је страдао 1683.године у време када је турска војска ишла на Беч. Обновљен је 1759.године. Током 1.светског рата , аустријски војници су користили манастирску припрату као коњушницу, а када су се повукли однели су два звона са собом.
Црква је грађена од ломљеног камена и сиге у духу рашког градитељства. То је једнобродна грађевина са куполом изнад централног дела. На западном ободу манастирске порте подигнута је капела која је посвећена Светом Василију Острошком. Капела је подигнута залагањем Епископа нишког Јована Пурића. Фреске овог манастира потичу из 1622.године, међу којима је по лепоти чувена фреска Светог Јована Крститеља, са раширеним крилима како у левој руци држи одсечену главу и крст, који се истиче тачним пропорцијама и изузетним колоритом. Манастир Пустиња је био мушки манастир са дугом монашком традицијом. Од 1964.године је женски манастир.

Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming