|
Registracija | Prijavi se!Mijači (Valjevo)MANASTIR PUSTINjA

Zapadno od Valjeva uz reku Jablanicu, na oko 3 km od sela Poćute nalazi se manastir Poćute sa crkvom posvećenom Vavedenju Presvete Bogorodice.
Iznad ulaznih vrata nalazi se dragocen ktitorski natpis koji govori da je hram posvećen Vavedenju Bogorodice, u celini oslikan u periodu od 15.marta do 25.juna 1622.godine, a pretpostavlja se da je crkva manastira Pustinje podignuta početkom 17.veka. Manastirkoji je podigao jeromonah Joakim, dosta je stradao 1683.godine u vreme kada je turska vojska išla na Beč. Obnovljen je 1759.godine. Tokom 1.svetskog rata , austrijski vojnici su koristili manastirsku pripratu kao konjušnicu, a kada su se povukli odneli su dva zvona sa sobom.
Crkva je građena od lomljenog kamena i sige u duhu raškog graditeljstva. To je jednobrodna građevina sa kupolom iznad centralnog dela. Na zapadnom obodu manastirske porte podignuta je kapela koja je posvećena Svetom Vasiliju Ostroškom. Kapela je podignuta zalaganjem Episkopa niškog Jovana Purića. Freske ovog manastira potiču iz 1622.godine, među kojima je po lepoti čuvena freska Svetog Jovana Krstitelja, sa raširenim krilima kako u levoj ruci drži odsečenu glavu i krst, koji se ističe tačnim proporcijama i izuzetnim koloritom. Manastir Pustinja je bio muški manastir sa dugom monaškom tradicijom. Od 1964.godine je ženski manastir.

Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming