|
Регистрација | Пријави се!Орашје (Варварин)Село Орашје налази се на путу Варварин - Доњи Крчин, одакле воде правци према Крагујевцу, Крушевцу и Трстенику.

Орашје је питомо шумадијско село, смештено тек који километар од Варварина. Познато је по миниралној води Соко, као и Цркви Св. Јована из доба краља Милутина. Ова црква је све до 1813. године била манастир, који се у литератури појављује као манастир Орашје.

У селу се до данашњих дана сачувало предање да је Манастир подигнут на месту помирења браће, српских владара Драгутина и Милутина, који су се након вишегодишњег ратовања ту измирили. Међутим нема поузданих података о његовом настанку.

Село има пет записа. То су четири дрвета ораха и један брест које сваке године нови колачар и свештеник са народом у литији посећују, клањају им се и моле за свако добро у текућој години.
Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming