|
Registracija | Prijavi se!Orašje (Varvarin)Selo Orašje nalazi se na putu Varvarin - Donji Krčin, odakle vode pravci prema Kragujevcu, Kruševcu i Trsteniku.

Orašje je pitomo šumadijsko selo, smešteno tek koji kilometar od Varvarina. Poznato je po miniralnoj vodi Soko, kao i Crkvi Sv. Jovana iz doba kralja Milutina. Ova crkva je sve do 1813. godine bila manastir, koji se u literaturi pojavljuje kao manastir Orašje.

U selu se do današnjih dana sačuvalo predanje da je Manastir podignut na mestu pomirenja braće, srpskih vladara Dragutina i Milutina, koji su se nakon višegodišnjeg ratovanja tu izmirili. Međutim nema pouzdanih podataka o njegovom nastanku.

Selo ima pet zapisa. To su četiri drveta oraha i jedan brest koje svake godine novi kolačar i sveštenik sa narodom u litiji posećuju, klanjaju im se i mole za svako dobro u tekućoj godini.
Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming