|
Регистрација | Пријави се!


Каона (Владимирци)Православни манастир Каона је један од најуређенијих и најзначајнијих манастира Шабачке епархије. Први помен цркве посвећене Светом архангелу Михајлу је из 1548. године. У Првом српском устанку манастир Каона имао је видног удела. Калуђери су учествовали у борбама, а манастирски конак био је претворен у болницу.

Легенда каже да су сестре Иконија и Вида, пратећи Милоша Обилића на Косово, стигле и до Равних ливада. Враћајући се са оближњег извора, Иконија рече: – Ех, што добра коња видех, још да је седло према њему. – На то још Милош одговори: – Имамо блага, начини му седло, а када се вратим са Косова, помоћи ћу ти да буде још лепше.

Под појмом „добра коња“ тада се мислило на лепо, скровито место где би се могла црква саградити. Милош се није вратио са Косова, а сестре су, да би овековечиле успомену на свог брата, саградиле два манастира: Вида манастир Видојевицу, а Иконија – Каону.


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming