|
Регистрација | Пријави се!Добровиш (Власотинце)Село Добровиш је сеоско насеље разбијеног типа, лоцирано на надморској висини од 600 м до 95 метара косама с обе стране Добровишачке реке, десне притоке Тегошнице, у подножју Острица (950м), источно од Власотинца.

Село је у времену под Турцима било „на куп“ око цркве. Када је мештанин Голуб убио Турчина, онда су се „раштркали“ по брдима, прелазећи преко „потока“.

Према „турским законима-кривица не важи када се пређе преко потока“; том Голубу је преласком преко потока „престала кривица убиства“.

Као сећање на јунаштво тог Голуба, према њему постоји потес Голубово у Добровишу.

По легенди село Добровиш је имало првобитни назив „ДИГНИ МАГАРЕ“. Некада су се са Турцима такмичили мештани у дизању магарета; па је Србин победио својом снагом Турчина и подигао магаре са земље. Тако се на основу тог догађаја и само насеље у околним селима прозвало ДИГНИ МАГАРЕ.

Касније је сам назив села ДОБРОВИШ-вероватно настао од две речи ДОБРО и ВИШ (видиш).

Текст: Poreklo.rs
Фото: Љубиша Дојчиновић


Додај фотографију

Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming