|
Registracija | Prijavi se!Dobroviš (Vlasotince)Selo Dobroviš je seosko naselje razbijenog tipa, locirano na nadmorskoj visini od 600 m do 95 metara kosama s obe strane Dobrovišačke reke, desne pritoke Tegošnice, u podnožju Ostrica (950m), istočno od Vlasotinca.

Selo je u vremenu pod Turcima bilo „na kup“ oko crkve. Kada je meštanin Golub ubio Turčina, onda su se „raštrkali“ po brdima, prelazeći preko „potoka“.

Prema „turskim zakonima-krivica ne važi kada se pređe preko potoka“; tom Golubu je prelaskom preko potoka „prestala krivica ubistva“.

Kao sećanje na junaštvo tog Goluba, prema njemu postoji potes Golubovo u Dobrovišu.

Po legendi selo Dobroviš je imalo prvobitni naziv „DIGNI MAGARE“. Nekada su se sa Turcima takmičili meštani u dizanju magareta; pa je Srbin pobedio svojom snagom Turčina i podigao magare sa zemlje. Tako se na osnovu tog događaja i samo naselje u okolnim selima prozvalo DIGNI MAGARE.

Kasnije je sam naziv sela DOBROVIŠ-verovatno nastao od dve reči DOBRO i VIŠ (vidiš).

Tekst: Poreklo.rs
Foto: LJubiša Dojčinović


Dodaj fotografiju

Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming