|
Регистрација | Пријави се!ЧемерноПланина Чемерно се пружа од запада ка истоку на дужини од око 21 километар. Најважнији врхови су: Голеш (1348 метара), Гвоздац (1456 метара), Смрдљуш (1579 метара) као највиши врх те планине, затим Рудо брдо (1454 метара), Гусарица (1535 метара), Тичије брдо (1430 метара), Мршава ливада (1250 метара), као и други мањи. Са југа је планина Чемерно ограничена долином реке Студенице, а са севера долинама Дубочице и Борошнице и знатно је рашчлањена долинама њихових притока.

Један од најлепших делова је изворишна лепеза североисточно од Гусарице у пределу села Бресник. Теме планине Чемерно је знатно сужено. На њему, под врховима налазе се многи извори, од којих су најзначајнији: Кадина вода, испод врха Гвоздац и Змајевац, између Смрдључа и Рудо брда. Најприступачнији и најпознатији извор налази се на 700 метара надморске висине у месту Одмење - чувена Савина вода, надалеко позната по својој лековитости.

Највећи део планинског темена је под шумом, али на појединим деловима гребена има мањих или већих травнатих пропланака са сточарским колибама. Западним деловима планинског темена води слабији колски пут, који се затим теменима косе спушта на северу ка селима Толишници, у горњем делу слива Борошнице, у рејон села Савово (Засеок Поноре), и ка Магличу, у долини Ибра. Много је више сточарских колиба на јужној страни Чемерна и оне се дижу високо уз планинске стране изнад кућа села Савово и Ђаков.

Вековима већ мештани Одмења, села на обронцима Чемерна, у близини варошице Ућше код Краљева, користе лековиту воду са Савиног извора. Одмењци су лети потапали конопљу у оближња мочила, а онима који су конопљу у води "нагажавали", брже су зарастале ране на ногама и нестајао сврабеж са коже. Осим тога, Одмењци су уочили да Савина вода благотворно делује на очи, а када се дуже пије, нестаје стомачних тегоба.

На самом врху планине постављен је крст, који служи да подсети на српске војнике кој су на овој планини правили одступницу приликом повлачења 1915. године.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming