|
Registracija | Prijavi se!ČemernoPlanina Čemerno se pruža od zapada ka istoku na dužini od oko 21 kilometar. Najvažniji vrhovi su: Goleš (1348 metara), Gvozdac (1456 metara), Smrdljuš (1579 metara) kao najviši vrh te planine, zatim Rudo brdo (1454 metara), Gusarica (1535 metara), Tičije brdo (1430 metara), Mršava livada (1250 metara), kao i drugi manji. Sa juga je planina Čemerno ograničena dolinom reke Studenice, a sa severa dolinama Dubočice i Borošnice i znatno je raščlanjena dolinama njihovih pritoka.

Jedan od najlepših delova je izvorišna lepeza severoistočno od Gusarice u predelu sela Bresnik. Teme planine Čemerno je znatno suženo. Na njemu, pod vrhovima nalaze se mnogi izvori, od kojih su najznačajniji: Kadina voda, ispod vrha Gvozdac i Zmajevac, između Smrdljuča i Rudo brda. Najpristupačniji i najpoznatiji izvor nalazi se na 700 metara nadmorske visine u mestu Odmenje - čuvena Savina voda, nadaleko poznata po svojoj lekovitosti.

Najveći deo planinskog temena je pod šumom, ali na pojedinim delovima grebena ima manjih ili većih travnatih proplanaka sa stočarskim kolibama. Zapadnim delovima planinskog temena vodi slabiji kolski put, koji se zatim temenima kose spušta na severu ka selima Tolišnici, u gornjem delu sliva Borošnice, u rejon sela Savovo (Zaseok Ponore), i ka Magliču, u dolini Ibra. Mnogo je više stočarskih koliba na južnoj strani Čemerna i one se dižu visoko uz planinske strane iznad kuća sela Savovo i Đakov.

Vekovima već meštani Odmenja, sela na obroncima Čemerna, u blizini varošice Ućše kod Kraljeva, koriste lekovitu vodu sa Savinog izvora. Odmenjci su leti potapali konoplju u obližnja močila, a onima koji su konoplju u vodi "nagažavali", brže su zarastale rane na nogama i nestajao svrabež sa kože. Osim toga, Odmenjci su uočili da Savina voda blagotvorno deluje na oči, a kada se duže pije, nestaje stomačnih tegoba.

Na samom vrhu planine postavljen je krst, koji služi da podseti na srpske vojnike koj su na ovoj planini pravili odstupnicu prilikom povlačenja 1915. godine.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming