|
Registracija | Prijavi se!Suvobor, Ravna GoraSa ovog platoa pruža se izuzetan pogled na okolinu: Rudnik, Vujan, Ovčar i Kablar, Cer, Avalu, Divčibare i Maljen.

Najviši vrh je Suvobor (864 metara), Danilov vrh (839 metara) i Babina glava (787 metara). Deo suvobora je i Ravna Gora čija je posebnost Mokra pećina dugačka oko 340 metara, prirodno geološki lokalitet iz koga izvire kristalna voda rečice Grab koja sa obližnjom Bukovačom u ataru sela Koštunića spajanjem rađa reku Čemernicu.

Suvobor je upamćen u srpskoj istoriji po čuvenoj Suvoborskoj bici iz Prvog svetskog rata kada je Prva armija srpske vojske pod komandom generala Živojina Mišića na ovim padinama porazila austrougarsku vojsku 24-27. novembra 1914. godine.

Na Ravnu Goru je 13. maja 1941. godine pukovnik jugoslovenske vojske Dragoljub Draža Mihailović sa grupom oficira i podoficira organizovao štab antifašističke i četničke organizacije.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming