|
Регистрација | Пријави се!


РудникРудник, планина која доминира Шумадијом, налази се око 100 km јужно од Београда, односно 15 km од Горњег Милановца.

На Руднику има осам врхова изнад 1000 м надморске висине, а највиши је Велики Штурац или Цвијићев врх (1132 м).

Рудник чини хидрографски чвор у Шумадији, развође између сливова Велике Мораве, Западне Мораве и Колубаре. Са северне стране планину опкољава Јасеница, десна притока Велике Мораве, са западне изворишни краци Деспотовице, леве притоке Западне Мораве, а са јужне и југоисточне Гружа, такође лева притока Западне Мораве. Рудник је извориште највећих шумадијских река. Поред поменутих ту су и Лепеница, десна притока Велике Мораве и Љиг лева притока Колубаре. Знатан део планине је под шумом са претежно храстовим стаблима.

Због својих изванредних климатских услова (велика осунчаност током године, ваздушна струјања, висока јонизација ваздуха, незагађена природна средина) још 1922. године, Рудник је био проглашен за ваздушну бању. Планина Рудник је позната и по ружи ветрова који се ту сударају. Права планинска клима са великим бројем снежних и сунчаних дана даје јој посебан чар. Захваљујући изузетној шумовитости, природним стазама здравља и близини великих градова, Рудник је погодан за развој летњег и зимског здравственог, школског, спортског и ловног туризма.

Планина Рудник била је стратешки значајна многим средњевековним државама због својих рудних богатстава. Око ње су ратовали и на њој успостављали границе Византија, Србија, Угарска... Највиша планина Шумадије препуна је остатака градова, гробља, ковница.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming