|
Регистрација | Пријави се!Мојсињска планинаМојсињска Гора се налази у средишту Србије - на подручју општине Ћићевац - на неколико километара од аутопута Београд – Ниш, када се крене према Крушевцу. Овај предео од око 150 км2 је предложен за заштиту од стране Завода за заштиту природе као предео изузетних одлика због ненарушене природне амбијенталне целине и значајне културне баштине која сеже 6.000 година уназад.

Осим праисторијских археолошких налазишта, живот на овом простору документују антички локалитети, а најзначајније је постојање великог броја сакралних објеката из средњег века када се, према запису једног путописца, овде чуло само "брујање звона и појање светих калуђера". Према неким наводима помиње се 70 па и 100 цркава, а данас их је сачувано 28. Многе су зарушене, а негде су света места обележена иконом, крстом, итд. Манастири, цркве и испоснице су подизане поред извора лековите воде (по некима исцелитељске) којом овај крај обилује. Планински потоци, зденци и кладенци украшавају заталасано побрђе чији врхови не прелазе 500 метара надморске висине.

Мојсињска планина "зауставља" са запада динарски, а са истока карпатски масив, па у географском смислу представља ВРАТА Србије.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming