|
Registracija | Prijavi se!Mojsinjska planinaMojsinjska Gora se nalazi u središtu Srbije - na području opštine Ćićevac - na nekoliko kilometara od autoputa Beograd – Niš, kada se krene prema Kruševcu. Ovaj predeo od oko 150 km2 je predložen za zaštitu od strane Zavoda za zaštitu prirode kao predeo izuzetnih odlika zbog nenarušene prirodne ambijentalne celine i značajne kulturne baštine koja seže 6.000 godina unazad.

Osim praistorijskih arheoloških nalazišta, život na ovom prostoru dokumentuju antički lokaliteti, a najznačajnije je postojanje velikog broja sakralnih objekata iz srednjeg veka kada se, prema zapisu jednog putopisca, ovde čulo samo "brujanje zvona i pojanje svetih kaluđera". Prema nekim navodima pominje se 70 pa i 100 crkava, a danas ih je sačuvano 28. Mnoge su zarušene, a negde su sveta mesta obeležena ikonom, krstom, itd. Manastiri, crkve i isposnice su podizane pored izvora lekovite vode (po nekima isceliteljske) kojom ovaj kraj obiluje. Planinski potoci, zdenci i kladenci ukrašavaju zatalasano pobrđe čiji vrhovi ne prelaze 500 metara nadmorske visine.

Mojsinjska planina "zaustavlja" sa zapada dinarski, a sa istoka karpatski masiv, pa u geografskom smislu predstavlja VRATA Srbije.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming