|
Регистрација | Пријави се!МедведникПланина Медведник (1247 метара) налази се у средишту планинског венца који од Дрине на Западу преко Гучева, Борње, Јагодње и Соколске планине, после Медведника, настављају Оровичка планина, највиши Повлен, Маљен са Дивчибарама, а завршавају Сувобор и Рајац на истоку.

Укупна површина Медведника од превоја Прослоп изнад варошице Пецка до села Јовање и прилаза Ваљеву је 367 квадратних километара, а уже, највише подручје са карактеристичном гредом дуго је 5 километара и скоро неприметно, без напора, изводи посетиоца на врх планине са изванредним видиком.

Медведник је добио име по томе што се ова планина са ваљевске стране види као прави големи медвед који је прилегао да се одмори. Други су пак тврдили да је име дошло по великом броју медведа који су изловљени, док по трећима су овде кајмак сир и јагњетина као мед па стога и планина доби ово име.

Посебна атракција је речица Завошница која са три стране завија око планине и врши такозвану „крађу“ воде из једног слива у други, пробијајући кречни гребен Војинова стена или Платно, високо 300 метара. После 10 километара тока са великим падом, пуних клисура, водопада, брзака, улива се код Зеленог вира у Љубовиђу, притоку Дрине. Одлична тура за праве шетаче.

Разуме се да Медведник привлачи пре свега чистом, очуваном природом, обиљем шума са добрим приносима укусних печурки и ливадама са пуно јагодица и лековитог биља. У близини Медведника обавезно вреди посетити манастир Пустиња (14. век) са живописом и етно село Бебића Лука са правим бисерима народног градитељства.
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming