|
Registracija | Prijavi se!KopaonikKopaonik, poznat kao "Krov Srbije", najveći je planinski masiv u Srbiji i turistička destinacija koja je posećena i leti.

U svom najvišem delu Kopaonik je nalik na kuću ravnog krova te se taj deo naziva Ravni Kopaonik. Najviši vrh Kopaonika je Pančićev vrh, na visini od 2017 m. Poslednja želja najvećeg srpskog prirodnjaka, Josifa Pančića, bila je da mu grob bude na ovoj planini.

U okolini Kopaonika mogu se istražiti manastiri (Studenica, Sopoćani, Đurdevi stupovi, Gradac), može se obići srednjovekovna tvrdjava Maglič, što je još lepše, ako se spoji sa splavarenjem Ibrom, a tu je i vinska tura (obilazak Župe Aleksandrovačke, poznate po kvalitetnom vinu i rakiji).

Nacionalni park Kopaonik je osnovan 1981. godine i obuhvata površinu od 11810 hektara. Ima 12 rezervata i njegovo bogatstvo flore čini preko 1500 biljnih vrsta.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming