|
Registracija | Prijavi se!


JuhorJuhor je planina između Velike Morave na istoku i Levča na zapadu, Temnića na jugu i Belice na severu.

Do velikih arheoloških otkrića najčešće se dolazi slučajno. Tako je bilo i ovoga puta, na planini Juhor, ispod najvišeg vrha Veliki Vetren (773 m nadmorske visine).

To mesto su seljaci podjuhorskih sela uvek daleko zaobilazili, smatrajući ima nekih zlih sila i duhova. Upravo tu, pronađeno je keltsko utvrđenje.

Velike zasluge za ovo otkriće imaju lovci i jedna lisica. Naime, prilikom hajke, lovci su psima goničima naterali lisicu u beg. Kad se lisica zavukla u svoju jazbinu, doveli su psa jamara i ona je morala da pobegne iz jame. Lovci su je spremno dočekali, a lisica je na iznenađenje lovaca u čeljustima držala neki čudan, metalni predmet, koji je ličio na uzengiju.

Lovci su počeli da otkopavaju jamu i naišli na još nekoliko metalnih predmeta. Analizu predmeta izvršili su stručnjaci, utvrdivši nešto, u šta se do sada nije verovalo, jer nisu postojali materijalni dokazi za to - da se radi o predmetima iz I veka pre nove ere, koji su pripadali Keltima i da su, dakle, Kelti u Šumadiji i Pomoravlju imali velika utvrđenja!

Kelti su ostavili u srpskom jeziku, kao zaostavštinu, nekoliko hiljada reči koje su veoma slične sa izvornim, velškim jezikom, a o čemu je vrlo upečatljivo pisala profesorka Ranka Kuić. Ona je navela da naziv Juhora vodi poreklo upravo iz keltskih vremena. Postoje neka mesta u Srbiji koja odvajkada privlače pažnju radoznalaca. Jedno od takvih mesta je i planina Juhor. Kako su nekada govorili naši stari, to je samo jedna u nizu od planina i brda kojima počinje oblast Gledićkih planina. Milenijumsko predanje na ovom podneblju govori da je naziv ovog brdsko-planinskog kompleksa, u stvari, potekao iz narodnog predanja da upravo na tom mestu "Bog razmakne nebo, pa gledne dole".

Jedna od legendi o planini je da su nekada su na Juhoru živeli Vrači, svi ih opisuju kao konjanike, a imali su svoj dvorac negde pri vrhu planine. Noću su ponekad krali potočačke žene, jer su ove bile veoma lepe. Očigledno je da su imali i neka znanja koja nisu imali drugi ljudi, pogotovo kada je u pitanju lečenje obolelih. Valjda im zato i ostade ovo čudno ime - Vrači.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming