|
Регистрација | Пријави се!ЈаворПланина Јавор једна је од најлековитијих у Србији. Највиши врх (Василин врх) накази се на 1520 метара надморске висине. Позната је по лековитости за разне болести – анемије, хроничних респираторних обољења, бронхитиса, астме, емфизема. Планина Јавор погодна је и за подизање општег стања имунитета. Ивањички крај коме припада и планина Јавор је занимљив и због природних лепота. Разноврсност и богатство биљног и животињског света је јос једна од карактеристика. Шуме обилују буквом, смрчом, храстом, као и врбом, тополом, јавором и брезом...

Легенда каже да је рањени Бошко Југовић са Косова поља кренуо на Јавор да вида ране. Знао је да ова планина бистрим изворима, лековитим травама лечи и највеће болести. Путовао је дуго на свом вранцу. Стигао је до једног брда изнад Ивањице где су му дуго лечили ране травама и мелемима, али не беше му спаса. Легенда каже да је ту и умро и да је на том месту сахрањен. Много векова касније ту је подигнута црква под хладом девет столетних храстова које је посадио народ овог краја у спомен на све Југовиће.

На обронцима планине Јавор налази се манастир Дубица.


ОЈ, ЛИВАДО, РОСНА ТРАВО

Ој, ливадо
росна траво
Јаворе, Јаворе
ко по теби чува стадо
злато моје

Чувала га девојчица
Јаворе, Јаворе
од седамнаест годиница
злато моје.

Овце чува, песму пева
Јаворе, Јаворе
мој Драгане
што те нема
злато моје.

Што те нема ових дана
Јаворе, Јаворе
кад ја овце чувам сама
злато моје.
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming