|
Registracija | Prijavi se!ZlatiborZlatibor se nalazi u Jugozapadnoj Srbiji. Dužina ovog masiva je 55 km, širina 22 km, dok je njena površina 1016 km2. Tornik je najviši vrh Zlatibora i visok je 1496 metara.

Prostorno je oivičen na severozapadu Kremanskom kotlinom, na severu dolinom reke Sušice i Mačkatskom površi, na jugoistoku planinom Murtenicom i na jugu rekom Uvac. Takođe mu pripadaju podgorja koja predstavljaju prelaz prema Tari.

Veruje se da je ime dobio po belim borovima sa žutom četinom, boje starog zlata, koji su nekada prekrivali talasaste padine Zlatibora. Naučno ime bora je Pinus Silvestris Variegata Zlatiborica.

Druga legenda kaže da je Zlatibor nazvan po bogatstvu borove šume, koja je doseljenicima iz Crne Gore i Hercegovine bila glavni izvor prihoda. Koristili su ovo drvo za građu, ali su od njega pravili katran i luč, koje su prodavali u Šumadiji i Dalmaciji, i za njih je bor bio zlata vredan. U priči su ga uvek hvalili: "Zlatan je to bor!"

Treće predanje kaže da je ime dobio po suvatima (pašnjacima) koji s jeseni dobijaju žutu boju, boju zlata.

Ski centar Tornik je najveće skijalište na Zlatiboru, udaljen je od turističkog centra Zlatibora 9 km. Obnovljene i proširene četiri staze (Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac) i instalirana najmodernija šestoseda žičara kapaciteta 3000 skijša na sat, brzine pet metara u sekundi, sa 107 sedišta i duga je 1850 metara. Polazna stanica je na nadmorskoj visini od 1110 metara i penje se na vrh Tornika (1496 m)

Prvi stanovnici zlatiborskog kraja bili su Iliri, njihovo pleme Partini. Ostaci njihove kulture - ornamentalne keramike - sreću se u pećinama i na strmim visovima gde su oni živeli. Danas se ta mesta nazivaju "gradine" i na Zlatiboru ih ima tri (čajetinska, krivorečka, šljivovačka).

Na putu za Taru, nalazi se još jedna atrakcija, etno selo "Drvengrad" na brdu Mećavnik, koje je sagradio poznati reditelj Emir Kusturica za potrebe snimanja svog filma "Život je čudo". U njemu se nalaze više restorana, galerija, bioskop, crkva, suvenirnica i prodavnica narodne radinosti.Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming