|
Регистрација | Пријави се!


ДевицаДевица је планина која се налази у источној Србији, представља кречњачки плато са надморском висином од око 1160 метара. Највиши врх је Чапљинац 1186 метара, Оштра Чука 1074 метара, Чашке 1136 метара, Гола Чука 1138 метара. Планина је окружена Сокобањском котлином на северу, ка истоку Књажевачком котлином, док се јужно од ње налазе Сврљишка котлина и слив Топоничке реке (део Јужноморавске долине). Планина је позната по кречњацима велике чистоће, на висоравни планине се налази кречњак из доба јуре и креде тако да је планина избраздана вртачама, шкрапама, мањим увалама, пропастима и пећинама.

Тајанствени камени кругови на планини Девици, у близини Сокобање, највероватније су остаци древне опсерваторије која је нашим прецима служила за посматрање кретања Сунца и Месеца и прављење календара. Ово је резултат истраживања тима стручњака предвођених психијатром Александром Бајић, која се већ петнаестак година бави проучавањем словенске митологије.Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming