|
Регистрација | Пријави се!Гледићке планинеНајвиши врх Гледићких планина је Самар (922 метара). Венац ових планина се налази на крајњем југу Шумадије. Пружају се у правцу северозапад-југоисток у дужини од 35 километара између Лепенице на северу, Груже на западу, Левча на истоку и Западне Мораве на југу. Спадају у ред највиших и најдужих планина у Шумадији. Гледићке планине богате су шумом, пашњацима, изворима, клисурама и бројним потоцима и речицама.

Некада, док је долина Велике Мораве због нерегулисаних обала била непроходна, главна саобраћајница Балкана, стари цариградски друм је водио кроз ове крајеве. Зато су трагови старих насеља на Гледнићким планинама многобројни, али слабо испитани.

Звучи невероватно да чак четири стара града око Гледнићких планина носе назив Јеринин град. Највећа концентрација старих градова у Србији је на Руднику и Гледнићким планинама. Штета је што се о тим градовима мало зна. Већина је и зарасла у коров, па их је и тешко наћи. Планине су добиле име по селу Гледић које се налази на централном делу планинског венца. Надморска висина је између 300 и 700 метара што је идеално за шљивике и то за старе аутохтоне сорте Црвена ранка - Шумадинка и Пожегача која се још одржала у овом крају.

На Гледићким планинама се налази Манастир Каленић (XV век), а у подножју Манастир Љубостиња (XV век).
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming