|
Registracija | Prijavi se!


Gledićke planineNajviši vrh Gledićkih planina je Samar (922 metara). Venac ovih planina se nalazi na krajnjem jugu Šumadije. Pružaju se u pravcu severozapad-jugoistok u dužini od 35 kilometara između Lepenice na severu, Gruže na zapadu, Levča na istoku i Zapadne Morave na jugu. Spadaju u red najviših i najdužih planina u Šumadiji. Gledićke planine bogate su šumom, pašnjacima, izvorima, klisurama i brojnim potocima i rečicama.

Nekada, dok je dolina Velike Morave zbog neregulisanih obala bila neprohodna, glavna saobraćajnica Balkana, stari carigradski drum je vodio kroz ove krajeve. Zato su tragovi starih naselja na Glednićkim planinama mnogobrojni, ali slabo ispitani.

Zvuči neverovatno da čak četiri stara grada oko Glednićkih planina nose naziv Jerinin grad. Najveća koncentracija starih gradova u Srbiji je na Rudniku i Glednićkim planinama. Šteta je što se o tim gradovima malo zna. Većina je i zarasla u korov, pa ih je i teško naći. Planine su dobile ime po selu Gledić koje se nalazi na centralnom delu planinskog venca. Nadmorska visina je između 300 i 700 metara što je idealno za šljivike i to za stare autohtone sorte Crvena ranka - Šumadinka i Požegača koja se još održala u ovom kraju.

Na Gledićkim planinama se nalazi Manastir Kalenić (XV vek), a u podnožju Manastir Ljubostinja (XV vek).
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.


  • Trba otici u manastir kalenic. A posle na samar gore na vrhu samara je prelepo i zimi i leti. A uskoro od proleca imace i smestaj hrana pice
    12. 01. 2020

  • Vesna

    Dopunila bih prikaz sa podatkom da je manastir u selu Cestin takodje trebalo navesti.
    Hvala
    26. 02. 2020


Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming