|
Регистрација | Пријави се!ГучевоНедалеко од Лознице, а изнад Бање Ковиљаче, налази се планина Гучево. Гучево је најзападнији део подрињско-ваљевских планина. Дугачка је 15 километара, уздиже се из долине реке Дрине и пружа ка југоистоку. Највиши врх је Црни врх са надморском висином 779 метара.

Планина Гучево ушла је у све наше историјске записе после Првог Светског рата када је на њеним обронцима вођена прва рововска битка у Првом Светском рату. На врху планине подигнут је споменик српским борцима страдалим током борбе на Гучеву која је отпочела 8. септембра 1914. године и трајала 55 дана. Српски и аустроугарски ровови били су на невероватно малој удаљености једни од других која је на појединим котама износила од 5 до 7 метара, а све у циљу паралисања аустроугарске артиљерије.

На споменику је саркофаг са натписом Гучевски хероји у борби 1914. године, а испод њега је архитрав са Његошевим стиховима: "Благо оном ко довјека живи имао се рашта и родити"
Коментари

Бићемо Вам захвални ако поделите информације, занимљивости, приче и легенде које се односе на ово место.

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.Категорије


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming