|
Registracija | Prijavi se!GučevoNedaleko od Loznice, a iznad Banje Koviljače, nalazi se planina Gučevo. Gučevo je najzapadniji deo podrinjsko-valjevskih planina. Dugačka je 15 kilometara, uzdiže se iz doline reke Drine i pruža ka jugoistoku. Najviši vrh je Crni vrh sa nadmorskom visinom 779 metara.

Planina Gučevo ušla je u sve naše istorijske zapise posle Prvog Svetskog rata kada je na njenim obroncima vođena prva rovovska bitka u Prvom Svetskom ratu. Na vrhu planine podignut je spomenik srpskim borcima stradalim tokom borbe na Gučevu koja je otpočela 8. septembra 1914. godine i trajala 55 dana. Srpski i austrougarski rovovi bili su na neverovatno maloj udaljenosti jedni od drugih koja je na pojedinim kotama iznosila od 5 do 7 metara, a sve u cilju paralisanja austrougarske artiljerije.

Na spomeniku je sarkofag sa natpisom Gučevski heroji u borbi 1914. godine, a ispod njega je arhitrav sa Njegoševim stihovima: "Blago onom ko dovjeka živi imao se rašta i roditi"
Komentari

Bićemo Vam zahvalni ako podelite informacije, zanimljivosti, priče i legende koje se odnose na ovo mesto.

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.Kategorije


© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming