|
Регистрација | Пријави се!Сокоград

Нико не зна тачно када је овај древни град на усправној стени изнад реке Моравице настао. Само се претпоставља да је саграђен у време владавине Римског цара Јустинијана. 

Помиње се и у време Стефана Немање око протеривања Богумила када је први пут разаран. Обновљен је остао у саставу средњевековне Србије. 

Први траг о њему потиче из 1413. године, из времена кад је после косовског боја деспот Стефан Лазаревић покушавао да оружјем, поткупљивањем и свакојаким преговарачким вештинама с нимало наивним Турцима – Србији продужи живот. 

Овај древни град пао је у руке Турака 1459. године, када га је Бајазитов син Муса Кесаџија са својим неделницима разорио и кад је и Србија престала да постоји као држава. 

Онда су у њему своје оружје оштрили и користили Аустријанци, и то прилично дуго: од 1690. до 1737. године. Његове утврде упознао је, 1808. године, и надалеко познати Хајдук Вељко Петровић.

Извор: Srbijanac.rsКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming