|
Registracija | Prijavi se!


Gde je blago Đurđa Brankovića?

U decembru mesecu 1456. godine umro je despot Đurađ Branković i sahranjen u crkvi u Krivoj Reci, u gornjem toku rečice koja je zadržala ime Despotovica. NJegova žena Jerina (poznata u narodu kao "prokleta Jerina") umrla je u Rudniku 3. maja 1457. godine.

Planina Rudnik krije velike tajne pretočene u narodna predanja. Najveća misterija o kojoj se pripoveda i sanjari u dugim zimskim večerima jeste blago despota Đurđa Brankovića i njegove žene Jerine, Grkinje iz čuvene porodice Kantakuzina, koju je narod prozvao Prokleta Jerina, kriveći je za sve što ga je snašlo u vreme zidanja Smedereva. Đurađ je umro 1456. godine u svom letnjikovcu na Rudniku, a Jerinu je, pretpostavlja se, otrovao njen sin Lazar 1457. godine u tvrđavi na Ostrvici, jednom od vrhova Rudnika. Po nekim istorijskim podacima, despot Đurađ Branković i Jerina su sahranjeni u jednoj crkvi u Krivoj Reci pod Rudnikom, po drugima, najbogatiji vladarski par tog vremena počiva u selu Slavkovica. Legende pominju i rudničko selo Majdan, ali postoji i narodno predanje po kojem je sarkofag sa telom despota Đurđa Brankovića, po njegovoj izričitoj želji, bačen u duboko jezero na vrhu planine Rudnik jer je mislio da je zbog grehova nedostojan da bude sahranjen u zemlji. Za sada niko sa sigurnošću ne može da kaže gde su sahranjeni despot Đurađ Branković i njegova u narodu omražena žena Jerina. Prema jednom događaju iz 1972. godine najverovatnije je da je sarkofag najbogatijeg srpskog despota već pronađen.

Odgovor na deo tajne koji već vekovima sakriva mesto gde je sahranjen despot Đurađ Branković može možda dati i svedočenje penzionisanog minera Slavka Veselinovića iz sela Beršići kod Gornjeg Milanovca koji je 1972. godine radio na istakanju jezera na planini Rudnik.

- U to vreme sam radio kao miner u PGP Knjaževac odakle sam, zajedno sa svojim kolegama, angažovan na ispuštanju jezera na Rudniku za koje se pretpostavljalo da može da potopi rudničke hodnike. Nakon što je iskopan odvodni kanal, kada smo opalili poslednju minu, iz jezera je pokuljala voda koja je sa sobom nosila mulj, kamenje, drveće, ali i sarkofag. Sarkofag sam video svojim očima, a videle su ga i moje kolege i bio je napravljen najverovatnije od srebra ili nekog drugog metala jer i posle toliko vekova nije bio zarđao. Naprotiv, imao je metalnosivu boju. Naravno, niko od nas nije smeo da otvori sarkofag koji je rukovodstvo rudnika odmah prevezlo u Beograd, a ja sam kao i drugi mineri posle mesec-dva dobio parče papira na kojem je, kako nam je objašnjeno, bio napisan prevod teksta pronađenog u sarkofagu i koji se, koliko se sećam, odnosio na poslednju želju despota da njegov sarkofag bude bačen u jezero. Nažalost, taj papir nisam sačuvao, niti znam šta je pronađeno u sarkofagu, ali znam da se tih dana naveliko pričalo da je jezero izbacilo sarkofag despota Đurđa Brankovića. Takođe, znam da je posle ovog događaja nekoliko dana policija pretraživala mesto gde je pronađen sarkofag. Međutim, ako neko želi potpun odgovor, onda treba da ga potraži u Beogradu, u nekom od muzeja kojem je sarkofag poslat - priča penzionisani miner Slavko Veselinović. 

Izvor: Vesti OnlineKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming