|
Регистрација | Пријави се!


Легенда о Проклетој Јерини

Средњевековни град Козник спада међу неколико најочуванијих средњевековних утврђења на подручју Србије. Град је у рушевинама, али на основу научних анализа, могуће је врло прецизно утврдити његов изглед од 14. века па надаље.

Зна се поуздано да је у време Лазара Хребељановића Козник био град у коме је он често боравио а касније за време његовог наследника Стефана Лазаревића био у поседу његовог челника Радича Поступовића, у народној песми опеваног као Облачић Раде и Рајко од Расине, и то је прва историјска личност везана за ову тврђаву јер је поред Козника имао више десетина села у свом феуду и истакао се градећи цркве, пре свега Милентију, манастир испод Козника у долини Башицке реке.

Радич је несумњиво радио на утврђивању и доградњи Козника јер је живео и у време деспота Ђурђа Бранковића и његове жене Јерине када се у Србији годинама даноноћно радило на обнови и градњи нових тврђава, као на пример највеће тврђаве тог времена, Смедерева. Велики кулуци наметнути на народ опевани су у многим песмама, а деспотица Јерина сматрана је главним кривцем за велике патње које је народ трпео. То је свакако разлог да Козник има и друго име и у Жупи је познат и као Јеринин град, а многе легенде сачуване у народу овог краја говоре несумњиво о томе да се тада на Кознику много радило односно да му је дат изузетан значај као утврђењу које је требало да одигра кључну улогу у одбрани овог простора.

"Проклета Јерина" је каже се у легендама, завела такав кулук да су и животиње биле ангажоване за извлачење материјала, камена и другога на овај тешко приступачан вис. И козе су биле коришћене за изношење грађевинског материјала, па је због тога, према народном предању, овај град назван Козник. Народна песма каже да је и у крави теле замукало а у кози јаре провречело. Силна Јерина је по предању зајазила Расину на месту званом Скачак, тако да је била поплављена пловна долина Расине према Плешу све до Митровог Поља, како би уживала у купању и вожњи на лађама.

"Козник - град витезова" је јединствена манифестација која се организује од 2008. године на остацима средњовековног града Козника.У циљу очувања традиције и културе средњовековне Србије, Завичајни музеј Жупе реализује манифестацију у којој једном годишње посетиоци имају прилику да уживају у аутентичном окружењу, музици, костимима, својеврсној средњовековној сценографији са занатским радионицама, шталама, мостићима, тремовима, владарским дворанама, барјацима, заставама, као и да присуствују борилачким вештинама које изводе чланови удружења Свибор.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming